W Szczytnikach (powiat kaliski) odbyła się trzecia już edycja Letniego Festynu "Smaki LGD". Motywem przewodnim był drób.
Poprzednie edycje tej kulinarno-artystycznej imprezy odbyły się w Brzezinach i Błaszkach. Wielkie gotowanie, którego w tym roku hasłem przewodnim był "drób", rozpoczęło się na placu przy OSP w Szczytnikach.
W kulinarnych zmaganiach zmierzyło się sześć drużyn - przedstawicieli wszystkich trzech gmin skupionych w Lokalnej Grupie Działania "Długosz Królewski". Jednocześnie na scenie głównej gotowali: znany satyryk, kabareciarz, kulinarny wielbiciel dobrego smaku i kucharz-amator, autor książki kulinarnej " Ja smakosz" Tadeusz Drozda oraz finalistka I edycji polskiej edycji "Hell’s Kitchen" i propagatorka zdrowego żywienia wśród dzieci - Sylwia Biały.
Zarówno Tadeusz Drozda jak i Sylwia Biały wspólnie z przedstawicielami gmin podsumowali zmagania kulinarne gminnych drużyn i przyznali nagrody. Gmina Błaszki reprezentowana była przez Koło Gospodyń Wiejskich z Brończyna i Stowarzyszenie na rzecz rozwoju wsi Chrzanowice, Wilczkowice. I nagrodę w konkursie kulinarnym, którą wręczał burmistrz Błaszek Karol Rajewski, zdobyło stowarzyszenie na rzecz rozwoju wsi Chrzanowice, Wilczkowice.