Niby pospolity, ale za ziemniakiem przepadają nie tylko ludzie i zwierzęta, ale niestety także choroby i pasożyty, dlatego jest trudny w uprawie. W Kościerzynie niedaleko Sieradza trwa XXIII Krajowe Dni Ziemniaka.
Ugotowany, z gzikiem, albo po prostu popijany kefirem - wielu uważa, że tak podany ziemniak smakuje najlepiej, ale przepisów z jego udziałem jest mnóstwo. Żelazne kluski, sałatki, placki ziemniaczane, frytki, prażuchy, wymieniać można bez końca. W Kościerzynie w sobotę rozpoczęła się dwudniowa impreza poświęcona ziemniakom. Jest ponad 140 stoisk, a wystawcy prezentują nie tylko różne odmiany tej bulwy - a jest w sumie zarejestrowanych aż 112 odmian - ale też prezentują środki ochrony, maszyny, traktory, są stoiska gastronomiczne i roślinne. Każdy znajdzie coś dla siebie.
- Naszym zadaniem jest popularyzowanie ziemniaka, nauki, nowoczesności i innowacyjności w uprawie ziemniaków. Ziemniak zasługuje na to, aby go promować, mówić o nim dużo i dobrze, adresować jego walory, potrzeby i wszystkie zalety, ale też wady, jeśli są - mówił na otwarciu profesor Edward Arseniuk, dyrektor Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie. - Zmieniają się oczekiwania i wymagania konsumentów, zmieniają się również kierunki uprawy i zapotrzebowanie ziemniaka przez przemysł, garmażerie i inne przetwórstwa. Produkcja ziemniaków zmalała na przestrzeni lat, ale obecnie wynosi ok. 8,4 miliona ton, takie zbiory przewiduje się w roku bieżącym - dodawał.
W Kościerzynie o ziemniaku można dowiedzieć się wiele. W sobotę skupiono się na seminariach m.in. traktujących o ochronie ziemniaka przed szkodnikami i jego chorobach. Przyjechać warto też w niedzielę. Będzie konkurs "Ziemniaczane inspiracje - najlepsza potrawa z ziemniaka" i "Najcięższa kościerzyńska pyrka", występy lokalnych artystów i oczywiście targi.
Niedzielny program:
9:00 - 16:00 - Wystawa rolnicza i ogrodnicza
9:30 - 13:30 - Zgłoszenia do konkursu dla producentów ziemniaka "Najcięższa kościerzyńska pyrka"
11:00 - 14:00 - Pokaz polowy maszyn do technologii produkcji i zbioru ziemniaków i innych maszyn rolniczych
11:00 - 13:00 - Konkurs "Ziemniaczane inspiracje - najlepsza potrawa z ziemniaka"
11:30 - 13:30 - Konkursy z kościerzyńskimi pyrkami
12:00 - 16:00 - Występy regionalnych zespołów artystycznych
13:00 - 14:00 - Konkurs jakości kulinarnej wybranych odmian ziemniaka
14:00 - 15:00 - Podsumowanie konkursów