Ziemniak i potrawy z tego popularnego, ale chyba niedocenianego warzywa królowały w niedzielę w kościerzyńskim oddziale Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Tam też odbyła się kolejna impreza pn. "Kościerzyński dzień ziemniaka".
To już cykliczna impreza, na którą przyjeżdżają rolnicy z całego kraju. Od wielu lat w Kościerzynie rolnicy mogą dowiedzieć się o najnowszych technologiach uprawy ziemniaka, ale i dowiedzieć się o nowinach w maszynach dotyczących uprawy tego warzywa.
- Jedna czwarta naszego powiatu to jest uprawa ziemniaków. Tych najlepszych ziemniaków, to są te produkowane od marca do maja - czerwca, to są sadzeniaki w najwyższych standardach. Myślę, że to jest główny mechanizm, dlaczego jesteśmy tutaj i dlaczego rozmawiamy o ziemniakach - mówi Tomasz Mroczek, dyrektor ŁODR w Bratoszewicach.
Przybyli do Kościerzyna mogli obejrzeć maszyny rocznice podczas pracy na polu m.in. wykopek. Grzegorz Rojter z Agrico Polska zachwala różne odmiany ziemniaków, które są smaczne i można je jeść przez cały rok:
Wielu wystawców przygotowało potrawy z ziemniaka, można było spróbować kiełbasy z ziemniaka, babki ziemniaczanej czy strucla. - Chcemy pokazać, że z ziemniaka można zrobić wszystko, właśnie m.in. ciasta. Można u nas spróbować keksa z ziemniaka oraz strudel z jabłkami - kusiła smakami Marzena Kosatka reprezentująca Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich "Rakowiczanka".
- Mamy swoją odmianę ziemniaka "bryza" i sprzedajemy właśnie z niej robione plendze (placki ziemniaczane - przyp. red.). To nie jest trudna potrawa, wystarczy odrobinę chęci i serca. To nasz produkt regionalny - mówi Jolanta Piasta ze stowarzyszenia gospodyń "Wójcin nad Prosną".
Na scenie potrawy z ziemniaków przygotowywał Jan Kuroń - wnuczek polityka Jacka Kuronia i syn kucharza Macieja Kuronia. - Ziemniaki w naszej kuchni są bardzo mocno osadzone, bo i wielkopolska i kuchni kresowa opiera się na ziemniakach. Ziemniaków jemy niestety coraz mniej, ale jak najbardziej trzeba i powinno się jeść. Mają dużo wartości odżywczych, najlepsze są te, które są pieczone razem ze skórką, bo pod nią jest najwięcej wartości odżywczych, dlatego powinniśmy je też obierać jak najcieniej - wyjaśnia Jan Kuroń.
Dla publiczności organizatorzy przygotowali wiele konkursów - między innymi na najdłuższą obierkę z ziemniaka czy rzut ziemniakiem.