W kościerzyńskim oddziale Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego odbyło się seminarium naukowe pt. "Żywność z gospodarstwa w aspekcie zdrowia i przedsiębiorczości", przy okazji którego promowano wyroby wielkanocne.
Podczas sympozjum dr hab. inż. Antoni Pluta z Katedry Biotechnologii, Mikrobiologii i Oceny Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie prowadził prelekcję zatytułowaną "Produkty mleczarskie w profilaktyce zdrowotnej i rozwoju przedsiębiorczości".
- Trudno jest rozpoznać tę zdrową żywność, ponieważ kontakt między producentem a odbiorcą jest gdzieś zgubiony. Między innymi jestem po to, aby zachęcić ludzi do produkcji żywności w ramach takiej lokalnej i w ramach samozaopatrzenia, wtedy wszystko jest widoczne. W społeczności lokalnej wiadome jest czy ten producent faktycznie jest ekologiczny, czy on czasami nie korzysta z tego opryskiwacza i nie da się nic ukryć - mówi dr hab. inż. Antoni Pluta.
Na seminarium do Kościerzyna przyjechały też przedstawicielki z kół gospodyń i stowarzyszeń lokalnych z województwa łódzkiego. Panie z tych organizacji pokazały swoje wyroby, jakie spożywane są podczas zbliżających się świąt wielkanocnych. Jak powiedziały na uczestniczki seminarium, podczas takich spotkań mogą wymienić się doświadczeniami, jak zdrowo i smacznie przygotowywać produkty mleczarskie, wiele z pań korzysta z przepisów przekazanych przez własne bacie i mamy.
- Jeżeli chodzi o potrawy wielkanocne to takiej regionalizacji nie ma, ale na śniadanie wielkanocne żurek, jajka, kiełbaska, szynka, chrzan. To są takie podstawowe produkty - mówi Krystyna Czarnecka, specjalista ds. gospodarstwa wiejskiego i agroturystyki.
Agnieszka Krzak, przewodnicząca Stowarzyszenia Koła Gospodyń Wiejskich z Wróblewa (w powiecie wieluńskim), zdradzała nam tajniki swojej kuchni: