Wczoraj w sieradzkim Rynku odbył się I Festiwal Kawy, który zainteresował bardzo wielu sieradzan.
Festiwal rozpoczął się zabawami dla dzieci, np. wylepiania prac z masy solnej ziarnami kawy. W trakcie całej imprezy nie tylko można było spróbować rozmaitych rodzajów kaw, ale każdy mógł także zobaczyć, jak prawidłowo przyrządzić ten napój oraz jakich błędów należy unikać podczas tej czynności.
Justyna Kusiak, finalistka Mistrzostw Polski Baristów, opowiadała nam o właściwym sposobie parzenia kawy. - Dobra kawa przede wszystkim musi być świeża. Należy jak najpóźniej przed zaparzeniem zmielić ziarna, wtedy napój będzie miał najwięcej aromatu. Ważna jest też woda - najlepiej, żeby była odfiltrowana i miała temperaturę około 90 stopni - opowiadała Justyna Kusiak.
Nie mogło zabraknąć także pokazów malowania na kawie, a przykładowe prace można zobaczyć w naszej fotogalerii.
Organizatorzy przygotowali konkurs dla publiczności na najlepszy smak kawy. Uczestnicy zabawy z udostępnionych przypraw mieli przygotować najlepszą kawę. W konkursie udział wzięły trzy osoby, a najlepszym okazał się najmłodszy uczestnik zmagań. Jak powiedzieli jurorzy, w smaku napoju zwycięzcy było czuć nutę przypraw, ale nie zabrakło także przewodniego smaku kawy.
Po konkursie odbył się koncert zespołu Makossa, który porwał wszystkich do wspaniałej zabawy. Na zakończenie wypuszczono w niebo kolorowe lampiony.
Byłam, widzialam i ... oby "ożywianie kulturalne" sieradzan i sieradzkiego rynku nadal trwało. Kolejna, bardzo sympatyczna impreza.