Sieradz

szukaj w serwisie
zaloguj Przypomnij dane

Wiadomości / Sieradz

Ustaw mniejszą czcionkę
Ustaw standardową czcionkę
Ustaw większą czcionkę
Kliknij, aby zobaczyć powiększenie

Kim jest roaster? Poznaj tajniki zawodu i palenia kawy

Redakcja, 01.10.2023, 21:45

Siedzisz w domu lub kawiarni i delektujesz się pyszną kawą. Podziwiasz jej niesamowity smak i aromat, a Twój dzień od razu staje się lepszy. Jeżeli kawa ma wspaniały smak i wysoką jakość, to możesz być pewien, że została wypalona przez dobrego roastera.

← REKLAMA

Roaster jest wysoce wykwalifikowanym specjalistą od palenia kawy. To w głównej mierze od niego zależy jakość kawy, którą pijesz. Czy każdy może zostać roasterem? Nie jest to typowy zawód, który wymaga konkretnych kwalifikacji. Oczywiście osoby, które są zainteresowane tego typu pracą, mogą skończyć różne kursy i szkolenia dla roasterów. W tym zawodzie sprawdzą się jednak przede wszystkim osoby sumienne, dokładne, które podchodzą do swojej pracy z największą starannością. Atutem będą również wyostrzone zmysły węchu czy smaku. I oczywiście miłość do kawy i procesu jej tworzenia.

W Polsce nie ma jeszcze szkoleń na najwyższym światowym poziomie dla roadsterów. Najczęściej palarnie kawy szukają osób do przyuczenia, a jego mentorami są osoby, które już zdobyły stosowne doświadczenie. Dobry roaster krok po kroku doskonali swój warsztat i umiejętności. Może też zdobywać kolejne stopnie wtajemniczenia i podnosić swoje kwalifikacje na certyfikowanych warsztatach za granicą.

Przeczytaj również: https://bigbeans.pl/bar-kawowy/

Palenie kawy jest czasochłonnym procesem, który wymaga największego skupienia i dokładności. Ważna jest umiejętność precyzyjnego kontrolowania procesu palenia, a także umiejętność wydobywania różnorodności smaków, które kryją się w ziarnach kawy.

Jak wygląda praca roastera na co dzień? Dużą rolę odgrywa właściwe przygotowanie pieca, który powinien dokładnie oczyszczony. Roaster powinien zadbać o opróżnienie łuski pergaminowej, a następnie rozgrzać piec do odpowiedniej temperatury. Te wszystkie czynności mają bardzo duży wpływ na smak i jakość wypalanej kawy. Po przewiezieniu surowej kawy z magazynu roaster sprawdza zawartość surowca. Kontrola każdej partii kawy jest bardzo ważna. Zdarza się, że kawa jest zanieczyszczona lub zepsuta i nie powinna trafić do końcowego odbiorcy. Najlepsi roasterzy wyróżniają się nie tylko sprawnością techniczną, ale również kreatywnością i innowacyjnym podejściem przy tworzeniu nowych smaków.

Przeczytaj: https://bigbeans.pl/druk-na-kawie/

Roaster dba również o formalności, prowadzenie ewidencji, dokumentacji i określanie wielkości zamówienia.

W BigBean zamawiamy naszą kawę speciality z pierwszej polskiej kawiarni Java Coffee Company, a czuwa nad nią mistrz Polski Coffee Roasters. Dlatego nasza kawa ma taki niezwykły smak.

Chcesz zapoznać się z naszą ofertą? Zapraszamy na BigBeans.pl lub do naszej kawiarni Wizytówka. Znajdziesz nas w Warszawie na ulicy Ząbkowskiej 36 -> https://bigbeans.pl/kawiarnia-praga-polnoc/

WP, źródło: Materiał Partnera / BigBeans.pl
Fot. Materiał Partnera

Najnowsze ogłoszenia

W nauce istnieje tylko fizyka, reszta to zbieranie znaczków.
© 2011-2024 Sieradz.com.pl
zamknij
okanuluj