W sobotę 28 marca tradycyjnie przed świętami Wielkiej Nocy w Sali C Starostwa Powiatowego w Sieradzu odbył się pokaz stołów wielkanocnych.
Wszystkie gminy powiatu sieradzkiego przygotowały wiele smacznych potraw, które według tradycji powinny się znaleźć na wielkanocnym stole.
-Serniczki, baby, baranki, ale nie tylko. Mamy rożnego rodzaju rolady mięsne, paszteciki, szyneczki. I jeszcze jedno, mamy piękne dekoracje - zachwala Katarzyna Sufleta z działu promocji gminy Złoczew.
-Jajka, kiełbasa, szynka, dobry chlebek, ciasto. To już nasza tradycja, że zawsze to przygotowujemy na święta - mówi Janina Matusiak, przewodnicząca koła gospodyń spod sieradzkich Woźnik.
Osoby, które odwiedziły sobotnia imprezę mogły spróbować i kupić tradycyjne potrawy regionu sieradzkiego. Na pokaz stołów wielkanocnych przybyli między innymi wicemarszałek województwa łódzkiego Paweł Bejda, starosta sieradzki Dariusz Olejnik, prezydent Sieradza Paweł Osiewała, burmistrzowie i wójtowie z powiatu sieradzkiego.
-Tam, gdzie jest dobra współpraca między kołami gospodyń wiejskich i samorządem, wtedy się wiele dzieje. Jestem dumny, że mogę dziś uczestniczyć w tej uroczystości, że widzę tyle strojów regionalnych - przemawiał wicemarszałek województwa Paweł Bejda.
-Na tej imprezie możemy pokosztować i zobaczyć to, co na naszej wsi sieradzkiej, co znajduje się na stołach wielkanocnych - uważa starosta sieradzki Dariusz Olejnik.
Poświęcenia pokarmów dokonał kapelan wojskowy ksiądz pułkownik Mariusz Śliwiński: