Polskie Towarzystwo Stwardnienia Rozsianego oddział w Sieradzu zorganizowało spotkanie z dietetykiem.
To już kolejne spotkanie z dietetykiem, który opowiedział o różnego rodzaju dietach, jakie mogą stosować osoby chore na stwardnienie rozsiane. Tym razem chorzy i ich rodziny spotkali się z Aleksandrą Ulatowską.
-Niestety teraz wiele osób ma niedobór witaminy D, a jest to jedna z głównych witamin, która przy stwardnieniu rozsianym ma duże znaczenie. Oprócz tego wszystkie kwasy tłuszczowe, ale te zdrowe, czyli z ryb, olejów roślinnych - radzi Ulatowska.
Odpowiednia dieta przy SM nie może wpłynąć na profilaktykę, ale bardzo może pomóc w trakcie choroby. Każdy, kto był na spotkaniu z Aleksandrą Ulatowską mógł porozmawiać o skomponowaniu swojej diety. Pytano też, co jeść, aby sobie nie zaszkodzić, co jest zdrowa żywność , pytano o owoce cytrusowe, a także czy przy stwardnieniu rozsianym można sobie pozwolić na słodycze i alkohol.
W spotkaniu uczestniczyli również członkowie koła terenowego PTSR ze Zduńskiej Woli.