Jaja w różnej postaci i na pewno w dużej ilości zagoszczą na stołach podczas zbliżających się świąt wielkanocnych. Sprawdziliśmy, ile kosztują i czy kolor skorupki ma wpływ na ich smak.
Producenci jaj i gospodarze ze wsi zebrali na święta dużo jaj. Od rolników można je kupić już od 47 groszy do 60 groszy za sztukę, zaś w sieradzkich marketach kosztują od 3,50 zł za 10 sztuk. Producenci jaj z naszego regionu narzekają jednak na bardzo niską cenę tego produktu. W hurcie zaś konsumenci za jajka płacą o wiele za dużo.
Sieradzanie wolą mimo wszystko kupować jajka od gospodarzy ze wsi, gdyż uważają, że są one zdrowsze, ale Zdzisław Kurzawa, producent jaj z Wróblewa, przekonuje, że i jego produkty są dobre.
- Jajka produkowane na fermach są bardzo zdrowe. W cyklu poprodukcyjnym nie ma kontaktu z przypadkowym pokarmem, również są wielokrotnie badane przez weterynarzy i nie różnią się smakiem od jajek od gospodarzy wiejskich - mówi Zdzisław Kurzawa.
Jajo jaju niepodobne, przynajmniej z zewnątrz. Spytane przez nas mieszkanki regionu chętniej sięgają, po te ciemniejsze, bo kojarzą się z wiejskimi jajami.
Inny producent jaj - Radosław Dybka dementuje. - Kolor zależy od kury. Biała kura niesie białe jajka, brązowa niesie brązowe jajko - mówi Dybka, zapewniając, że białe i brązowe jaja w środku niczym się nie różnią i równie dobrze smakują.