Sieradz

szukaj w serwisie
zaloguj Przypomnij dane

Wiadomości / Kultura i rozrywka

Ustaw mniejszą czcionkę
Ustaw standardową czcionkę
Ustaw większą czcionkę
Kliknij, aby zobaczyć powiększenie

Mleczna, gorzka czy deserowa - która czekolada cieszy się największą popularnością?

Redakcja, 21.12.2017, 03:03

Miłość do czekolady ma niejedno imię. Niektórzy uwielbiają czekoladę gorzką i unikają mlecznej jak ognia. Inni są przekonani, że jedynie czekolada deserowa zasługuje na miano prawdziwej czekolady. Na szczęście wybór rodzajów czekolad jest tak ogromny, że każdy znajdzie coś dla siebie. Warto wiedzieć skąd wynikają różnice między poszczególnymi czekoladami oraz dlaczego niektóre są bardziej popularne od innych.

← REKLAMA

Czekolada deserowa - dla smakoszy

Główną cechą odróżniającą poszczególne rodzaje czekolad jest zawartość miazgi czekoladowej. Jeśli chodzi o czekoladę deserową, powinna zawierać co najmniej 50% produktów z miazgi kakaowej. Jeżeli ten procent jest niższy, nazywanie jej deserową jest raczej dyskusyjne. Pozostałe składniki stanowią: cukier, tłuszcz kakaowy i inne dodatki, np. aromaty czy kawałki orzechów. Ten rodzaj ma mniej goryczy niż typowa czekolada gorzka, choć dla większości osób zawartość cukru jest nieco zbyt mała. Bez wątpienia, czekolada deserowa nie dorównuje popularnością mlecznej, ale ma swoje oddane grono koneserów, którzy uznają ją za wyjątkowo smaczną i wyrafinowaną. Czekolada deserowa smakuje nieziemsko z dodatkiem słodkiego nadzienia lub w połączeniu z białą czekoladą. Doskonałym tego przykładem są uwielbiane przez Polaków czekoladki Frutti di Mare z nadzieniem o smaku karmelowym, mlecznym, orzechowym i kakaowym, oblane czekoladą deserową i białą. Takie słodko - gorzkie połączenie niesamowicie pobudza kubki smakowe.

Czekolada gorzka - królowa wśród czekolad

Podobnie jak deserowa, czekolada gorzka zaliczana jest do czekolad naturalnych, czyli takich o wysokiej zawartości miazgi kakaowej. W przypadku czekolady gorzkiej jest to od 70% do nawet 95%. Pozostałe składniki to oczywiście tłuszcz kakaowy i cukier, choć zawartość tego ostatniego jest bardzo niska. Z tego powodu czekolada gorzka jest uznawana za najzdrowszą, a nawet jest polecana przez dietetyków i lekarzy jako element zbilansowanej diety. Ma zdecydowanie więcej wartości odżywczych niż mleczna, stanowi bogate źródło magnezu i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT).Badania pokazują, że czekolada gorzka pozytywnie oddziałuje na metabolizm, dlatego jest polecana nawet dla osób na diecie odchudzającej! Jednak niska zawartość cukru sprawia, że czekolada gorzka nie jest tak powszechnie lubiana jak gorzka. W ostatnich latach obserwujemy nagły skok jej popularności, co jest tłumaczone m.in. rosnącym zainteresowaniem zdrowym stylem życia.

Czekolada mleczna - nie tylko dla dzieci

Nie ma wątpliwości, że czekolada mleczna podbija wszelkie rankingi popularności wśród wszystkich rodzajów czekolad. Mimo, że czekolada deserowa i gorzka są coraz częściej wybierane przez Polaków, nadal pozostają daleko w tyle za czekoladą mleczną. Jej słodki smak wynika z wysokiej zawartości cukru, który stanowi jej główny składnik. Zawartość suchej masy kakaowej może w niej sięgać 50%, choć zwykle nie przekracza 25%. Pozostałe składniki to cukier, mleko lub proszek mleczny, wanilia i inne dodatki, np. orzechy, rodzynki. Czekolada mleczna jest wprost uwielbiana przez dzieci, ale sięga po nie także wielu dorosłych. Niezwykłą popularnością cieszy się nie tylko klasyczna czekolada mleczna, ale także wyroby z jej udziałem. Zakłady Produkcji Cukierniczej "VOBRO" od lat wytwarzają czekoladki i pralinki z czekoladą mleczną, np. Sweet Roses, Hazel Hills i Chocolate Roses. Cieszą się one ogromną sympatią klientów i często goszczą na stołach Polaków. Do klasyfikacji czekolad niektórzy zaliczają także czekoladę białą, choć znawcy słodyczy są zdania, iż nie zasługuje na to miano. Wszystko dlatego, że nie posiada miazgi kakaowej ani proszku kakaowego, a jedynie masło kakaowe, którego zawartość sięga 33%. Biała czekolada jest mało wartościowa pod względem odżywczym, ale za to ma wysublimowany, intensywny smak, który uwielbiają dzieci i dorośli. W połączeniu z czekoladą gorzką lub deserową zyskuje niepowtarzalne walory smakowe.

Fot. WP

Najnowsze ogłoszenia

Jesteś świadkiem jakiegoś zdarzenia?

Coś ciekawego dzieje się w Twojej
miejscowości?

Masz zdjęcie, które będzie
wydarzeniem dnia?

Bulwersuje Cię zachowanie innych?

Pisz, przysyłaj zdjęcia!

redakcja@sieradz.com.pl

Gwarantujemy pełną anonimowość!
W nauce istnieje tylko fizyka, reszta to zbieranie znaczków.
© 2011-2018 Sieradz.com.pl
zamknij
okanuluj