Sieradz

szukaj w serwisie
zaloguj Przypomnij dane

Wiadomości / Spoza powiatu / Kultura i rozrywka

Ustaw mniejszą czcionkę
Ustaw standardową czcionkę
Ustaw większą czcionkę
Kliknij, aby zobaczyć powiększenie

Jak zrobić gofry? Porządna gofrownica to podstawa. Jak ją znaleźć?

Redakcja, 05.08.2020, 20:15

Smak gofrów niejednemu z nas kojarzy się z dzieciństwem. Posypane cukrem pudrem, z dodatkiem ulubionych owoców lub bitej śmietany ze smakiem zjadamy podczas wakacji nad jeziorem czy polskim morzem. Marzysz o przywołaniu tego niepowtarzalnego klimatu w swoim domu? Sprawdź, jak zrobić gofry. Podstawą, oprócz ciasta, jest odpowiedni sprzęt, czyli gofrownica. Zobaczmy, jak znaleźć najlepszą.

← REKLAMA

Co musi mieć dobra gofrownica?

Podstawowym parametrem, na jaki warto zwrócić uwagę przed zakupem, tak jak w przypadku wielu innych domowych sprzętów, jest moc. Dobra gofrownica powinna dysponować mocą co najmniej 800 W, choć polecane są sprzęty o mocy powyżej 1000 W. Duża moc gwarantuje, że gofry nie będą gumowate i prawidłowo wyrosną.

Co jeszcze dobrze wiedzieć przed zakupem gofrownicy? Koniecznie przyjrzyj się też płytkom grzewczym, w które została wyposażona. Niezwykle istotna jest jakość surowca, z którym bezpośredni kontakt będzie miało ciasto. To od tego elementu zależy, czy będziesz mógł z łatwością wyjmować chrupiące gofry, czy ciasto będzie przywierać do powierzchni. Klasycznym surowcem nieprzywierającym jest teflon, polecany do gofrownic.

Warto sprawdzić też jakość samej obudowy. Metal to tworzywo dość ciężkie, ale bardzo trwałe, odporne na zniszczenie i zarysowania. Tworzywo sztuczne jest o wiele lżejsze, więc sprawdzi się przy częstym przenoszeniu sprzętu. Ma jednak wady - dość szybko się odbarwia, a wysoka temperatura może wpływać również na szybkie nagrzewanie się jego części, np. rączki.

Jak zrobić gofry? Przepis na chrupiące gofry

Kiedy masz już w swojej kuchni dobrą gofrownicę, czas na przygotowanie odpowiedniego ciasta. Na szczęście jego przyrządzenie nie jest skomplikowane - może sobie z tym poradzić dosłownie każdy. Podstawowy przepis na chrupiące gofry powinien znaleźć się w zeszycie kulinarnym każdego wielbiciela tego przysmaku. Co ważne, zmodyfikowanie ilości cukru pozwoli przygotować gofry nie tylko na słodko, ale też w wersji wytrawnej, na drugie śniadanie czy obiad.

Aby uzyskać 12 gofrów, potrzebujesz:
• 2 szklanek mleka - krowiego lub roślinnego, w zależności od preferencji,
• 2 szklanek mąki (najlepiej pszennej),
• 2 średnich jajek,
• 2 łyżek cukru (zrezygnuj z niego lub dodaj szczyptę w wersji na słono),
• 1 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 1/3 szklanki oleju,
• szczypty soli.

Na początek oddziel białka jaj od żółtek. Żółtka zmiksuj mikserem na niewielkich obrotach, dodając wszystkie pozostałe składniki oprócz soli. Białka i sól ubij w oddzielnym naczyniu na pianę, po czym delikatnie wymieszaj je z powstałym ciastem. Dobrze nagrzej gofrownicę. Przed wlaniem ciasta wysmaruj płytki urządzenia cienką warstwą oleju. Następnie za pomocą chochli nabierz porcję ciasta i wlej ją na płytki. Zamknij gofrownicę i odczekaj 2-3 minuty lub poczekaj na zaświecenie się diody, która poinformuje o tym, że ciasto jest już gotowe.

Nie otwieraj gofrownicy podczas smażenia gofrów - zmiany temperatury negatywnie wpływają na konsystencję ciasta.

Chrupiące gofry wyjmuj delikatnie, korzystając z nieinwazyjnych narzędzi, np. drewnianej łyżki lub silikonowej łopatki. Podawaj z dowolnymi dodatkami - bitą śmietaną, dżemem, sezonowymi owocami lub w wersji wytrawnej - z jajkiem sadzonym, serem lub warzywami.

LH, źródło: Materiał Partnera
Fot. Materiał Partnera

Najnowsze ogłoszenia

W nauce istnieje tylko fizyka, reszta to zbieranie znaczków.
© 2011-2024 Sieradz.com.pl
zamknij
okanuluj