Brytfanna to naczynie, które warto mieć w swojej kuchni. Dzięki niemu można wyczarować niejedno wspaniałe danie. Doskonale sprawdza się do pieczenia mięsa, warzywnych zapiekanek oraz wielu innych potraw. Dowiedzmy się więc, jak poprawnie piec w brytfannie i sprawdźmy, jak wybrać odpowiednią do naszej kuchni.
Brytfanny to przede wszystkim naczynia niezwykle funkcjonalne. Łączą one w sobie cechy wielu innych naczyń. Z jednej strony pozwalają na duszenie potraw, z drugiej zaś umożliwiają ich idealne upieczenie i podsmażenie — zupełnie tak, jakby połączyć ze sobą garnek i patelnię. Nie ma wątpliwości, że brytfanny do pieczenia są niezbędnym elementem każdej kuchni, w której znajduje się piekarnik.
Dużą zaletą brytfanny jest to, że umożliwia łatwe tworzenie przepysznych potraw. Gotowanie w naczyniu żaroodpornym jest naprawdę proste. Właściwie wystarczy wszystko przygotować, włożyć całość do pieca na konkretny czas i gotowe! W jednym naczyniu możemy ugotować obiad dla całej rodziny. Co więcej, produkty przyrządzone w ten sposób zachowują pełnie smaku. Są soczyste i wspaniale pachną, a co najważniejsze, zachowują swoje witaminy i wartości odżywcze. To też idealny wybór dla osób, które dbają linię — pieczenie w brytfannie nie wymaga bowiem użycia dużej ilości tłuszczu.
Warto zwrócić też uwagę na to, że brytfanny bardzo długo zachowują temperaturę dania. Po wyjęciu z piekarnika potrawa jest gorąca jeszcze przez długi czas. Dzięki temu nie trzeba martwić się, że po chwili znów trzeba będzie ją podgrzewać.
Co można piec w brytfannie?
Brytfanny to chyba najbardziej uniwersalne naczynia, jakie można mieć w kuchni. Są niezwykle wszechstronne, gdyż można użyć ich do przyrządzania rozmaitych posiłków i to na wiele sposobów. Brytfanna pozwala na łatwe gotowanie, duszenie, a także pieczenie produktów. Zależnie od wybranego modelu, można korzystać z niej zarówno w profesjonalnym piecu i domowym piekarniku, jak i bezpośrednio na kuchence. Co więcej, obecnie dostępne są nawet brytfanny na indukcję.
Co właściwie można piec w brytfannie? Właściwie niemal wszystko! Zrobimy w nich wspaniałe pieczone mięsa, a przede wszystkim różnego rodzaju szynki i karkówki. Świetnie sprawdzi się też do kawałków kurczaka, czy też do pieczenia drobiu w całości.
Oczywiście w brytfannie przygotujemy różnego rodzaju dania jednogarnkowe, a także wspaniałe zapiekanki. Możemy użyć jej także do końcowego zapiekania potraw makaronowych. Takie naczynie przyda się nam także do zrobienia wspaniałej lasagne.
Jak piec mięso w brytfannie?
Mięso pieczone w brytfannie jest pyszne, soczyste i niezwykle kruche. Przygotowane odpowiednio długo i we właściwych warunkach, nigdy nie wyjdzie niedopieczone, gumowate lub ''przeciągnięte''. Brytfanny doskonale sprawdzą się do pieczonego kurczaka, schabu, indyka, żeberek, czy też mięs w sosie.
Jak poprawnie piec w brytfannie mięso? To oczywiście zależy od tego, jaki jego rodzaj chcemy przygotować. Każde wymaga bowiem zupełnie innych warunków obróbki termicznej. Niektóre gatunki, ''lubią'' szybki i krótki kontakt z temperaturą, inne zaś są najlepsze, gdy pieczone są przez długi czas. Bardzo ważne więc, by mięso piec tak, aby wszystkie parametry pieczenia dostosowane były bezpośrednio do jego gatunku i wielkości.
Brytfanna do pieczenia - jaka będzie najlepsza?
Obecnie na rynku dostępne są różnego rodzaju brytfanny. Wśród nich znajdziemy naczynia o wielu ciekawych funkcjach, wykonane z różnych materiałów i przeznaczone do przygotowywania dań różnymi metodami. Bardzo ważne jest więc, aby przy wyborze brytfanny wziąć pod uwagę kwestie, które pozwolą nam dopasować naczynie do naszych preferencji.
Brytfanny do pieczenia - rodzaje
Naczynia do pieczenia wykonuje się z różnych materiałów. Wybór odpowiedniego ma bardzo duże znaczenie, ponieważ to właśnie od tego zależeć będzie, gdzie i w jaki sposób będziemy mogli korzystać z naszej nowej brytfanny. Obecnie w sklepach znajdziemy przede wszystkim:
Która z nich będzie najlepsza? To już zależy od naszych preferencji. Brytfanny emaliowane to jeden z najczęstszych wyborów. Takich naczyń w kuchni używały jeszcze nasze babcie. Są niezwykle trwałe i pozwalają uzyskać wspaniały smak dań. Ich wadą jest natomiast to, że potrawy łatwo przywierają do ich powierzchni. Przywieraniu potraw zapobiegają natomiast brytfanny z powłoką ceramiczną.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze brytfanny?
Przy kupnie naczynia do pieczenia, warto zwrócić też uwagę na kilka innych kwestii. Pierwszą z nich jest ich budowa. Przydatnymi elementami jest szczególnie pokrywka oraz specjalne uchwyty. Brytfanny z pokrywką znacznie zwiększają swą funkcjonalność i są łatwiejsze w użyciu, gdyż dzięki niej nie musimy używać żadnej folii podczas duszenia dań. Uchwyty ułatwiają zaś przenoszenie oraz bezpieczne wyjmowanie naczynia z piekarnika.
Przy wyborze naczynia, koniecznie weźmy też pod uwagę to, w jaki sposób planujemy przygotowywać dania. Brytfanna wykonana ze szkła sprawdzi się na przykład jedynie w piekarniku. Nie każde naczynie współpracujące z kuchenką będzie zaś działać na indukcji. Jeśli więc mamy taką płytę, wybierajmy zawsze specjalne brytfanny emaliowane na indukcję wyposażone w odpowiednie dno.