Intensywny smak żółtego sera znakomicie komponuje się zarówno z wytrawnymi dodatkami, jak i słodkimi. Poza tym, jest to składnik uwielbiany niemal przez wszystkich, który sprawdza się w wielu różnych potrawach. Wystarczy tylko odrobina fantazji, żeby przemienić żółty ser w efektowną, imprezową przystawkę. I takie są właśnie nasze propozycje - sprawdź je przy najbliższej okazji.
Panierowany żółty ser z sosem wiśniowym
Chrupiąca panierka, żółty ser i słodko-kwaśny sos wiśniowy - to składniki przekąski, która z pewnością wywoła wśród gości efekt "wow". A co ważne, jest wprost banalnie łatwa w przygotowaniu. Nie potrzeba tu również żadnych skomplikowanych produktów. Jaki gatunek sera będzie do niej najlepszy? Ser gouda lub edamski będą idealne. Wszystkie składniki to:
Przygotowanie: Jajka rozbełtaj przy pomocy trzepaczki, dodaj sól i pieprz. Ser żółty pokrój w grubą kostkę. Na talerzu wymieszaj bułkę tartą ze słodką papryką. Rozgrzej olej i rozpocznij panierowanie sera: każdy kawałek mocz w jajku, a następnie obtaczaj w bułce tartej - wykonaj te czynności dwukrotnie (podwójna panierka sprawi, że ser nie będzie wyciekał). Smaż na złoty kolor, a następnie odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Przygotuj sos: zeszklij na odrobinie oleju czerwoną cebulę, dodaj rozmrożone wiśnie oraz sok. Gotuj przez ok. 10 min - na koniec dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Zblenduj na gładką masę. Podawaj serki na półmisku, układając w środku miseczkę z sosem wiśniowym.
Serowe roladki w różnych odsłonach
Przy pomocy plasterków żółtego sera można również przygotować najprostszą - a przy tym oryginalną - przekąskę imprezową. Co to takiego? Serowe roladki, czyli plasterki sera zawinięte w ruloniki ze smakowitymi dodatkami - na plasterku sera układa się wybrane składniki, a następnie zawija w ciasne roladki. Aby zapobiec ich rozwijaniu, można dodatkowo spiąć je wykałaczkami lub zawinąć na samym dole w plasterek szynki parmeńskiej - nie jest to jednak konieczne. Jakie dodatki sprawdzą się zaś w serowych roladkach? Nasze propozycje to:
Koszyczki z sera z owocową sałatką
Serowe koszyczki prezentują się niczym danie z wykwintnej restauracji, a przy tym doskonale smakują. Chrupiący ser przypominający wyglądem foremkę do babeczek może kryć w sobie najróżniejsze nadzienia. My, zdecydowaliśmy się na sałatkę owocową - będzie słodko i jednocześnie orzeźwiająco! Składniki:
Przygotowanie: Rozgrzej patelnię teflonową. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach i podziel na 6 części. Każdą część przekładaj na gorącą patelnię i smaż do roztopienia sera. Następnie podważ uzyskany placek łopatką i przełóż do formy na muffinki - dociśnij delikatnie przy pomocy papieru do pieczenia. Po wystygnięciu sera, wyjmij gotowe koszyczki. Sałatka owocowa: jabłko, kiwi i ananasa pokrój w kostkę, winogrona podziel na połówki - umieść składniki w misce, dodaj borówki, sok z cytryny i miód - wymieszaj, a następnie umieść w serowych koszyczkach. Smacznego!
Przepisy przygotował producent sera MSM Mońki.