Sieradz

szukaj w serwisie
zaloguj Przypomnij dane

Wiadomości / Spoza powiatu

Ustaw mniejszą czcionkę
Ustaw standardową czcionkę
Ustaw większą czcionkę
Kliknij, aby zobaczyć powiększenie

Blaty do restauracji - jakie powinny być?

Redakcja, 19.10.2018, 16:17

Okrągły, kwadratowy, prostokątny - nieważne, jaki kształt ma blat restauracyjnego stołu i w jakim stylu utrzymany jest mebel. Bez względu na to, jak wygląda stół w lokalu, to właśnie ten mebel jest najważniejszy. Przy nim siadają goście, na nim spożywają posiłki i gromadzą się wokół, by spędzić czas w przyjemnej atmosferze. Jak wybrać stoły do restauracji, by zachęcić gości do wchodzenia do lokalu?

← REKLAMA

Z jakiego materiału powinien być wykonany blat?

Stoły do restauracji mogą mieć blaty wykonane zarówno z tworzywa sztucznego, jak i drewna i metalu. Materiał może być dowolny, jednak powinno się zwrócić uwagę na jego trwałość. Solidne tworzywo sztuczne jest pokrywane dodatkową warstwą ochronną, na przykład z włókna szklanego, a metal cechuje się wysoką odpornością na korozję. Ważne jest dostosowanie rodzaju blatu do aranżacji wnętrza lokalu. W stylu nowoczesnym i minimalistycznym sprawdzą się stoły z tworzywa sztucznego z oferty https://dominova.com.pl/stoly-do-restauracji. W stylu wiejskim i skandynawskim doskonale prezentują się stoły z blatami drewnianymi, a metalowe meble to wybór polecany do eleganckich ogródków restauracyjnych i wysublimowanych wnętrz.

Odporność na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne

Blaty stołowe w restauracji powinny być w nienagannym stanie, gdyż ich uszkodzenia i zarysowania zniechęcają klientów do zamawiania posiłków w lokalu. Stół w restauracji jest narażony na liczne uszkodzenia mechaniczne, dlatego blat powinien być odporny na zarysowanie sztućcami lub innymi przedmiotami. Dodatkowo warto zwrócić uwagę, czy blat można czyścić przy użyciu silnych detergentów, które niekiedy są niezbędne do usunięcia wszystkich bakterii i zabrudzeń z mebli restauracyjnych.

Odporność na wysokie i niskie temperatury

Słabej jakości blaty stołowe ulegają odbarwieniom pod wpływem kontaktu z gorącymi talerzami lub naczyniami, w których podaje się potrawy na zimno. Na blatach z oferty https://dominova.com.pl/blaty nie pojawiają się ślady po gorących i zimnych talerzach bez względu na to, czy zastawę ustawia się bezpośrednio na blacie, czy też na obrusie.

Miejsce użytkowania mebli restauracyjnych

Wybierając stoły do restauracji, powinno się określić, gdzie będą użytkowane. Inne stoły są odpowiednie do wnętrz, a inne sprawdzają się w letnich ogródkach. Jeżeli ustawi się na zewnątrz meble do wnętrz, deszcz, promieniowanie słoneczne oraz wahania temperatur spowodują ich szybkie uszkodzenie. Dodatkowo nieprawidłowo użytkowane meble stracą gwarancję producenta, dlatego ich bezpłatna naprawa lub wymiana przestaną być możliwe.

TF, źródło: Materiał Partnera
Fot. Materiał Partnera

Najnowsze ogłoszenia

W nauce istnieje tylko fizyka, reszta to zbieranie znaczków.
© 2011-2024 Sieradz.com.pl
zamknij
okanuluj