Sieradz

zaloguj Przypomnij dane

Wiadomości / Sieradz

Ustaw mniejszą czcionkę
Ustaw standardową czcionkę
Ustaw większą czcionkę
Kliknij, aby zobaczyć powiększenie

Kiedy stosować dietę bez glutenu i laktozy?

Redakcja, 27.02.2025, 23:44

Zmiana dotychczasowych nawyków żywieniowych może zapewnić ulgę, jeśli masz problemy trawienne, ale też poprawić samopoczucie i wyeliminować przykre dolegliwości. Dlatego w ostatnich latach popularnością cieszą się dieta bez glutenu i bez laktozy. Sprawdź, kiedy stosować dietę bez glutenu i laktozy.

← REKLAMA

Kiedy warto stosować dietę bez glutenu i laktozy?

Zdrowe osoby nie muszą eliminować z diety glutenu i laktozy. Szczególnie dieta bezglutenowa może prowadzić do niedoborów błonnika, witamin z grupy B i żelaza, jeśli nie zostanie prawidłowo zbilansowana. Z kolei dieta bez laktozy może skutkować niedoborem wapnia i witaminy D. Dlatego najlepiej, gdy na dietę bez glutenu i laktozy zdecydują się jedynie te osoby, które muszą - ze względu na choroby, dolegliwości trawienne lub alergie. Dobrą opcją może być również dedykowany catering dietetyczny - jak ten: https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/krakow/. Dzięki temu nie musisz obawiać się niedoborów.

Przekonaj się, kiedy warto stosować dietę bez glutenu i laktozy.

Celiakia

Celiakia to choroba autoimmunologiczna, w której gluten powoduje uszkodzenie kosmków jelitowych. Prowadzi to do zaburzeń wchłaniania składników odżywczych. Wśród objawów tej choroby są:

  • bóle brzucha,
  • biegunki,
  • wzdęcia,
  • anemia,
  • przewlekłe zmęczenie.

W takim przypadku skutecznym leczeniem jest dieta bez glutenu i laktozy, polegająca na całkowitej eliminacji glutenu z diety.

Nietolerancja laktozy

Nietolerancja laktozy wynika z niedoboru laktazy - enzymu odpowiedzialnego za trawienie laktozy. Może być wrodzona lub nabyta - np. w wyniku chorób jelit. Objawia się:

  • bólami brzucha,
  • wzdęciami,
  • biegunkami,
  • uczuciem dyskomfortu po spożyciu mleka i jego przetworów.

Jeśli borykasz się z nietolerancją laktozy, możesz spożywać produkty fermentowane - takie jak jogurty czy sery dojrzewające - które zawierają mniej laktozy. Rozwiązaniem są także preparaty z laktazą, które ułatwiają trawienie.

Alergia na białko krowie

Alergia na białka mleka krowiego jest reakcją immunologiczną organizmu na białka mleka - głównie kazeinę i beta-laktoglobulinę. W przeciwieństwie do nietolerancji laktozy, alergia wymaga całkowitej eliminacji mleka i jego przetworów, ponieważ reakcja organizmu nie jest zależna od obecności laktozy. Dlatego jedynym rozwiązaniem jest dieta bez glutenu i laktozy, konieczna jest też konsultacja z alergologiem, ponieważ w niektórych przypadkach może nawet dojść do wstrząsu anafilaktycznego.

Problemy jelitowe

Niekiedy warto również stosować dietę bezglutenową i bez laktozy, jeśli borykasz się z zespołem jelita drażliwego czy też nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit - np. chorobą Leśniowskiego-Crohna lub wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. W takim przypadku eliminacja glutenu i laktozy może poprawić funkcjonowanie układu trawiennego. Wynika to ograniczenia spożycia fermentujących węglowodanów, które nasilają uporczywe dolegliwości.

Jeśli jesteś zdecydowany na eliminację glutenu i laktozy, to stopniowo wprowadzaj zmiany - najlepiej po konsultacji lekarskiej.

WP, źródło: Materiał Partnera
Fot. Materiał Partnera

Najnowsze ogłoszenia

W nauce istnieje tylko fizyka, reszta to zbieranie znaczków.
© 2011-2025 Sieradz.com.pl
zamknij
okanuluj