Jaja wiążą się z tradycją świąt Wielkiej Nocy. Wiele osób unika ich uważając, że są one niezdrowe i zwiększają poziom cholesterolu. Sprawdziliśmy, czy to prawda.
Według statystyk mieszkaniec naszego kraju średnio w ciągu roku zjada 165 jaj. Najwięcej jaj jedzą mieszkańcy Meksyku, bo aż 321 w ciągu roku. W większości krajów na świecie zjada się około 250 jaj na osobę.
-Jajka zawierają całą gamę witamin, aminokwasy. Jajka dają energię dla ciała i umysłu. Możemy je jeść w dowolnej postaci, gotowane, smażone, a nawet marynowane - mówi Zdzisław Kurzawa, współwłaściciel fermy drobiu. -W Wielkanoc jajko traktujemy podobnie jak opłatek w Wigilię Bożego Narodzenia, czyli dzielimy się nim wyrażając w ten sposób miłość, przyjaźń, zaufanie dla najbliższego otoczenia - dodaje.
Obecne badania dowodzą, że jedzenie jajek nie jest szkodliwe dla organizmu i zawierają tzw. dobry cholesterol. Wybierając jaja nie ma co kierować się ich kolorem. Smak pozostaje ten sam, a o kolorze skorupki decyduje upierzenie kury.
Życzenia świąteczne składa Zdzisław Kurzawa, a my się do nich dołączamy: