Sieradz

szukaj w serwisie
zaloguj Przypomnij dane

Wiadomości / Wróblew

Ustaw mniejszą czcionkę
Ustaw standardową czcionkę
Ustaw większą czcionkę
Kliknij, aby zobaczyć fotogalerię

Kościerzyńskie święto ziemniaka

Redakcja, 29.09.2014, 17:08

Artykuł zawiera pliki dźwiękowe
Do artykułu dołączona jest fotogaleria

Ziemniak i potrawy z tego popularnego, ale chyba niedocenianego warzywa królowały w niedzielę w kościerzyńskim oddziale Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Tam też odbyła się kolejna impreza pn. "Kościerzyński dzień ziemniaka".

← REKLAMA

To już cykliczna impreza, na którą przyjeżdżają rolnicy z całego kraju. Od wielu lat w Kościerzynie rolnicy mogą dowiedzieć się o najnowszych technologiach uprawy ziemniaka, ale i dowiedzieć się o nowinach w maszynach dotyczących uprawy tego warzywa.

- Jedna czwarta naszego powiatu to jest uprawa ziemniaków. Tych najlepszych ziemniaków, to są te produkowane od marca do maja - czerwca, to są sadzeniaki w najwyższych standardach. Myślę, że to jest główny mechanizm, dlaczego jesteśmy tutaj i dlaczego rozmawiamy o ziemniakach - mówi Tomasz Mroczek, dyrektor ŁODR w Bratoszewicach.

Przybyli do Kościerzyna mogli obejrzeć maszyny rocznice podczas pracy na polu m.in. wykopek. Grzegorz Rojter z Agrico Polska zachwala różne odmiany ziemniaków, które są smaczne i można je jeść przez cały rok:

Wielu wystawców przygotowało potrawy z ziemniaka, można było spróbować kiełbasy z ziemniaka, babki ziemniaczanej czy strucla. - Chcemy pokazać, że z ziemniaka można zrobić wszystko, właśnie m.in. ciasta. Można u nas spróbować keksa z ziemniaka oraz strudel z jabłkami - kusiła smakami Marzena Kosatka reprezentująca Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich "Rakowiczanka".

- Mamy swoją odmianę ziemniaka "bryza" i sprzedajemy właśnie z niej robione plendze (placki ziemniaczane - przyp. red.). To nie jest trudna potrawa, wystarczy odrobinę chęci i serca. To nasz produkt regionalny - mówi Jolanta Piasta ze stowarzyszenia gospodyń "Wójcin nad Prosną".

Na scenie potrawy z ziemniaków przygotowywał Jan Kuroń - wnuczek polityka Jacka Kuronia i syn kucharza Macieja Kuronia. - Ziemniaki w naszej kuchni są bardzo mocno osadzone, bo i wielkopolska i kuchni kresowa opiera się na ziemniakach. Ziemniaków jemy niestety coraz mniej, ale jak najbardziej trzeba i powinno się jeść. Mają dużo wartości odżywczych, najlepsze są te, które są pieczone razem ze skórką, bo pod nią jest najwięcej wartości odżywczych, dlatego powinniśmy je też obierać jak najcieniej - wyjaśnia Jan Kuroń.

Dla publiczności organizatorzy przygotowali wiele konkursów - między innymi na najdłuższą obierkę z ziemniaka czy rzut ziemniakiem.

Najnowsze ogłoszenia

Komentarze (0)

  • Dodaj komentarz jako pierwszy!
~ Użytkownik niezarejestrowany [zarejestruj się w 30 sekund]
Wszystkie komentarze umieszczone pod informacjami prasowymi w portalu Sieradz.com.pl nie są moderowane w czasie rzeczywistym, nie są więc weryfikowane przed ich automatyczną publikacją. Wpisy łamiące prawo należy zgłaszać bezpośrednio do Wydawcy portalu.
Dodając komentarz na niniejszej stronie internetowej, autor tego komentarza oświadcza, że rozumie i świadomie akceptuje bezwarunkowe prawo Wydawcy portalu Sieradz.com.pl do usunięcia lub modyfikacji wpisanego komentarza oraz brak gwarancji zapewnienia ciągłości publikacji wpisanego komentarza, jako korespondencji niezamówionej przez Wydawcę portalu Sieradz.com.pl. Autor tego komentarza oświadcza również, że rozumie i akceptuje Regulamin portalu Sieradz.com.pl.
dodaj komentarz
W nauce istnieje tylko fizyka, reszta to zbieranie znaczków.
© 2011-2024 Sieradz.com.pl
zamknij
okanuluj